Maak kennis met de rebel

We hebben allemaal een wilde kant, en de rebel raakt ons precies daar. Het is onze diepgewortelde wens om ons nergens aan te conformeren, om anders te zijn. Tot rebellie aan toe. De rebel legt maatschappelijke normen naast zich neer en zoekt zelfs naar manieren om ze te vernietigen. Hij heeft een hekel aan mainstream en daagt maar wat graag de gevestigde orde uit. Die drang om zich niet te conformeren of zelfs de status quo omver te werpen, heeft de rebel niet zomaar. Hij heeft als doel de dingen opnieuw op te bouwen, maar dan goed. Viva la revolución.E En ja, dat heeft aantrekkingskracht op de juiste mensen!

Hoe dat werkt? Dat vertellen we je graag!

Maar eerst even dit... 


Het rebel archetype is een van twaalf psychologie-onderbouwde archetypen. Archetypen zijn een soort oerkarakters, die een universeel verlangen vertolken. De rebel dus, maar bijvoorbeeld ook de held, de ontdekkingsreiziger, de magiër en de heerser. 


Alle écht succesvolle ondernemers kennen zichzelf en hun charme. Ze creëren een merk dat klopt vanuit hun dominante archetype(n). Zo geven ze hun merk karakter én aantrekkingskracht. 


Ben jij benieuwd of de onschuldige past bij jou(w merk)?

"Exist on your own damn terms."

De rebel streeft er, voortdurend ontwrichtend, naar om dingen op te schudden. Hetzij voor persoonlijk gewin, hetzij voor het welzijn van anderen. De rebel vindt het niet erg om door anderen geschuwd of zelfs gevreesd te worden. Sterker nog, hij ziet die angst als een teken van zijn macht. 


De rebel zorgt ervoor dat anderen zich ongemakkelijk voelen bij de status quo, in de hoop om zo verandering te veroorzaken. 


De enorme kracht die de rebel geeft tegen culturele conventies, maakt dat hij taboedoorbrekend is. En ja, dat kan ook subtieler. Elk merk dat zichzelf of anderen bevrijdt van onderdrukking en onder de druk van de heersende cultuur uitkomt, is een rebel.  

Van die typische rebel dingen

Ook wel bekend als: activist, gokker, hervormer, revolutionair, balling en dissident.

Belofte: regels zijn er om gebroken te worden.
Grootste verlangen: revolutie, de regels van het spel veranderen en zo bevrijding van de status quo veroorzaken.
Talent: radicale vrijheid, shockeren, lef, confronteren en uitdagen.
Tone of voice: openhartig, rauw en eerlijk. 

Bevrijden zonder te radicaliseren?

Dat kan! Echt!


Je kunt je merk op een rauwe, verfrissende rebelwaardige manier in de markt zetten zonder radicaal te zijn. Niet door te doen wat iedereen al doet of waarvan je denkt dat het hoort, maar juist door meer jezelf te zijn én te laten zien. 


Wil jij weten hoe je de rebel in je merk de plek geeft die hij verdient? En zo je natuurlijke aantrekkingskracht vertaalt in een merk dat klopt? 
Lees meer

Waar kom je de rebel tegen?

Extremistische groepen zijn bijna altijd een voorbeeld van de rebel. Hetzelfde geldt voor complotdenkers, bendes en alternatieve media. Maar niet alleen zij, je ziet juist ook veel rebellen onder vreedzame burgerrechtenactivisten en non-profit organisaties. Opvallend genoeg kom je de rebel ook tegen bij tal van reclamebureaus en zelfbenoemde creatieve outsiders. En natuurlijk heeft elke nieuwe speler op de markt die het opneemt tegen de marktleider, iets rebels in zich. 


De rebel herkennen we natuurlijk ook in mythische figuren, zoals Robin Hood, maar ook captain Jack Sparrow uit The Pirates of the Caribean


Bekende rebel-persoonlijkheden zijn Richard Branson, Malcom X, Geert Wilders en Rutger Bregman. Bekende merken die dit archetype omarmen, zijn Harley Davidson, MTV, Wakker Dier, G-star, BNN en Grolsch

 

Marketing van een rebels merk

De rebel moedigt betwistbare morele waarden  aan of gooit een onderdrukkend regime omver. In zijn marketing focust hij zich op het nemen van risico’s en het losbreken van de status quo. Een aversie van alles wat gemiddeld, gewoon en middelmatig is, staat voorop. Dit kan worden bereikt door donkere, stevige, revolutionaire beelden. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een zeker shock element, soms extreem, soms in een slimme, onverwachte grap. 

Kiezen voor een rebels merk, doe je niet zomaar. De drempel is hoog. Maar als je eenmaal binnen bent, ben je all-in. Gecomitteerd, gepassioneerd en revolutionair, daaraan herken je de ondernemers én medewerkers die voor de rebel werken. 

Iedereen is anders

Herken je je in de rebel? Mooi! Maar in een merk dat klopt gaat niet over de rebel, maar over jou! De rebel helpt je om het geheim van jouw aantrekkingskracht te ontdekken. Als je door de de bril van de rebel naar jezelf en je merk kijkt, ontdek je jouw blinde vlek, je natuurlijke voorkeuren en alles wat zó vanzelfsprekend voor je is dat je het niet (meer) opmerkt. 


Wat je erbij helpt, zijn bijvoorbeeld de vijf subtypen. Alle vijf rebellen, maar onderling op cruciale punten toch weer anders. In wie van deze vijf herken jij jezelf het meest?

De rebel

Een risiconemer die breekt met regels en conventies, dat is de rebel. Hij zoekt de grenzen op voor sociale verandering. Omdat hij zich makkelijk laat opzwepen door boosheid en negativiteit, moet de rebel oppassen dat hij niet de grens overgaat. 

De activist

De activist vecht voor een doel. Hij wil dat een bestaande economische, politieke of sociale structuur veranderen. Dit sub-archetype gelooft in de kracht van mensen om verandering te brengen, en maakt anderen warm voor zijn doel. 

De gokker

De gokker kickt op risico’s. Er zijn geen grenzen aan wat hij op het spel wil zetten. De gokker is gevoelig voor verslaving en dwangmatigheid. Toch is hij ook zeer sociaal bedreven en heeft hij goede instincten. 

De dissident

De vrij denkende dissident wijst elk soort label of beperking af. Met grote, onafhankelijke streken strijkt hij mensen tegen de haren in, en laat hij zijn intelligentie, agressie en onverschrokkenheid zien.

De hervormer

Hij is minder opvallend en meer berekenend dan bijvoorbeeld de dissident, maar de hervormer gaat ook voor verandering. Je kent de hervormer in de rol van waakhond of klokkenluider. Hij zoekt naar manieren om het systeem te veranderen, niet om het te vernietigen.

Rebel merken in de echte wereld

Er zijn grote merken die het rebel archetype op een indrukwekkende manier omarmen én laten zien. Laat je inspireren door onderstaande voorbeelden uit binnen- en buitenland. 

BNN

Met programma’s als Spuiten en Slikken, Over mijn lijk, Vier handen op één buik, Neuken doe je zo en De grote donor show bewijst jongerenzender BNN al jaren een échte rebel te zijn. Taboedoorbrekend, schokkend en rauw gaat de zender geen onderwerp uit de weg. Founding father Bart de Graaff was een absolute rebel, die onverhullend en hard over zijn eigen ziekte sprak en tegelijkertijd grove parodieën maakte op kinderprogamma’s (Teringtubbies). 

G-Star

Het jeansmerk G-star specialiseert zich in het maken van RAW jeans: kleding die rechtstreeks en onbewerkt uit de fabriek komt. Grote inspiratiebron is militaire kleding. G-star geeft met zijn kleding klanten de mogelijkheid een ‘edge’ te creëren in hun look, zonder te opvallend anders te zijn. De belangrijkste waarde voor G-star is het product zelf. In advertenties wordt gebruik gemaakt van contrastrijke, harde foto’s. De modellen kijken, heel rebels, bijna altijd arrogant van de kijker af. 

Wakker Dier

In 2012 startte Stichting Wakker Dier met een confronterende campagne over dierenleed in de kipindustrie. Met de introductie van het veelzeggende woord ‘plofkip’ en bijbehorende campagnes plantte deze rebel een permanant beeld in de hersenen van consumenten. De campagne richtte zich succesvol op supermarkten: vrijwel alle ketens hebben verbeteringen in dierenwelzijn in de keten doorgevoerd. Begin 2017 besloot Wakker Dier te starten met het aanpakken van horecaketens, te beginnen bij McDonalds. 

Waarom we zo van de rebel houden

Hoe meer je je merk vanuit je eigen archetype opbouwt, hoe makkelijker het is om ‘jouw type klanten’ aan te trekken. 

De ideale klant voor het rebel archetype voelt zich aangetrokken door een schokkende, politiek incorrecte of op zijn minst ‘edgy’ houding.

Wij hebben allemaal een diepgeworteld verlangen naar ultieme vrijheid. We krijgen een kick van risicovol gedrag en gebruiken het om te ontdekken wie we zijn. Nee, we zijn echt niet allemaal zelf dissidenten. Soms zijn we juist keurige, eerzame burgers die graag even stoom afblazen. Rebelmerken helpen ons daarbij.

Ben jij een rebel?

Wat een geluk!

Iedere rebel is uniek en vertelt zijn eigen verhaal. Het gaat in jou merk om jou!

De rebel helpt je het geheim van jouw aantrekkingskracht ontdekken. Hij helpt jou naar een merk dat klopt. Ben jij er klaar voor?

Ik wil een merk dat klopt

Zelf de rebel in je merk omarmen? Zo doe je dat!

Native Brand whitepaper | rebel

Onze Native Brand whitepapers zijn - oké, wel heel chique - spiekbriefjes voor iedere ondernemer die zijn merk karakter wil geven. 

€ 19,-
Stap met deze rijk vormgegeven whitepaper in de wereld van de rebel en begrijp hoe je alignement aanbrengt tussen de binnenkant en de buitenkant, en tussen de verschillende elementen van jouw merk. 

Toolkit voor een merk dat klopt | rebel

Het gaat in jouw merk niet om de rebel, maar om jou! Met onze Toolkit voor een merk dat klopt ontdek je de diepere lagen van je merk.

€ 79,-
Inhoud van de kit: 1) Clarity Code werkboek, 2) Anders Kijken magazine thema mensen en merken, 3) Native Brand whitepaper rebel, 4) Factsheet verlangens en vermogens van de rebel.

Native Brand programma | zelfstudie

Als je écht de diepte in wilt, is er maar één ding wat je te doen staat: going native. Op eigen tempo, waar en wanneer je maar wilt.

12 x € 96,-
In ons zorgvuldig opgebouwde Native Brand programma kijk je door de ogen van de rebel naar jezelf en je merk. Vol achtergronden, inzichten en inspirerende voorbeelden voor een merk dat klopt.

Of laat ons je helpen

Masterclasses

Er zijn verschillende webinars en masterclasses. Zo ontdek bijvoorbeeld het verhaal dat klopt voor jouw merk tijdens onze Masterclass brand storytelling.

€ 99,-
Kleinschalig, interactief en buitengewoon waardevol. Onze online masterclasses. Een bijzondere verdieping op je merk, en verrijking van je ondernemerschap.

Native Brand

impactgesprek | 1,5 uur

"I love how your mind works!" Onze klanten weten precies wat ze te doen staat als ze even vastlopen. Een gesprek met Francien heeft altijd impact!

€ 399,-
Op zoek naar helderheid in je merk, een spiegel, of nieuw concept? Of wil je gewoon weten of Native Branding voor jou een goed idee is? Boek een impactgesprek. 

Native Brand groepsprogramma 

Een deep-dive in wie je bent als ondernemer en wat dat betekent voor je merk. Het gaat om jou, maar je doet het niet alleen. Benut de kracht van samen.

12 x € 287,-
Ieder kwartaal een nieuwe groep. Maximaal zeven ondernemers, drie livedagen en zes online TR-IBE sessions. En een afsluiting met een kampvuurdiner!

Rebellen met een merk dat klopt

Mariske
Dat er in mij een stevige ontdekkingsreiziger zat, dat was al snel duidelijk. De rebel leek in eerste instantie wat minder zichtbaar. Hoewel... Toen ik me in de rebel ging verdiepen en ontdekte dat deze zich ook op een subtielere manier laat zien, was de herkenning misschien nog wel groter. Ik doe de dingen nu eenmaal graag anders, ben bijzonder eigenwijs en heb een hekel aan gewoontjes. Het maakt dat ik ondernemers op hun eigen wijze op de foto zet, en daar zijn zij weer heel blij mee.
Mariëlle

Je zou kunnen zeggen dat een vrouw in de bouw al een beetje rebels is, maar als die vrouw op hoge hakken door een keet dendert, valt dat op zijn minst op. Overigens doe ik het daar niet voor hoor. Ik ben gewoon mezelf. Ik heb zo mijn principes. Zo doe ik al mijn zakelijke reizen met het OV en mijn ouwe trouwe vouwfiets. Toen recent wat onderdelen kapot waren, en de fietsenmaker me vertelde dat alles herstellen duurder was dan een nieuwe fiets, koos ik toch voor herstellen. Wat goed is, doe je niet weg.

Maar weet je...

Archetypen zijn karakters, gebaseerd op universele menselijke verlangens. Je herkent ze in films, boeken en verhalen. Dat ze universeel zijn, betekent dat we ze allemaal in ons hebben. Zie het als een Wijze Raad, waarin sommigen altijd aan het woord zijn, sommigen alleen in specifieke omstandigheden. De meeste ondernemers hebben in hun Wijze Raad niet één, maar meerdere archetypen die de boventoon voeren. Weten wie dat zijn, maakt het mogelijk om te begrijpen hoe jij jouw ideale klanten raakt. En waarom. Helderheid dus. 


Hieronder lees je meer over (de andere elf) archetypen. In wie herken jij jezelf het meest?